Besökare

tisdag 26 februari 2013

Tre tips.

Halv VAB-dag med två halvsjuka ungar.

Nappstatus: Mycket bra. Han har bara frågat efter napparna vid ett par tillfällen igår kväll och i morse. Kan ju i och för sej bero på att han glömde bort frågan eftersom han igår var arg för att jag inte berättade sagor i tre timmar och i morse för att han var galen på snoret som inte ville försvinna från hans näsa. Men ändå, framsteg!

Bacillerna har nu hoppat över till mej och halsen är oroväckande sträv. En del snor as well. Men jag tänker ignorera det tills förkylningen tröttnat. Det känns redan bättre. Typ...

Nu mattips. Igen.

(Nästan så att jag skulle kunna döpa om bloggen till Fruns mat. Om det inte vore för  mina uselt knäppta maträttskort, då.)

Tips 1

Älgkorv (funkar alldeles utmärkt med falukorv oxå) i ugn med rotfrukter och halluomi.


Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Skär några snitt i korven och klicka i dijonsenap och tryck ner en ostskiva i varje snitt. Lägg korven i en oljad eller smörad ugnsfastform. Blanda krossade tomater, tomatpuré och en droppe grädde. Krydda såsen med salt, peppar, basilika, timjan och lite oregano. Häll över korv.

Skala rödbetor, gul lök och palsternacka. Plocka isär blomkålen och skölj. Skär rödbetor, palsternacka och lök i valfri form. Häll i alla rotfrukter i en ugnsfastform och släng i några vitlöksklyftor. Ringla olivolja och lite honung över och krydda med salt, peppar och timjan. Jag hade i några färska basilikablad också.

Ställ in korv 10 minuter innan och sedan rotfrukterna i ca 25 minuter. Stek halloumin när det är fem minuter kvar på maten i ugnen.

Till barnen kokade jag potatis som jag mosade tillsammans med palsternacka och blomkål. De är nämligen inte jätteförtjusta i rotfrukter som varit i ugnen.


Tips 2

Grönsaksbiffar

Riv tre morötter (jag rev inte på det grövsta). Hacka en röd lök. Koka färsk broccoli i några minuter. Skölj en burk kikärtor. Skala två vitlöksklyftor.

Häll kikärtor, rödlöken, vitlöksklyftorna och broccolin i en matberedare. Släng också i 3 msk vetemjöl och två ägg. Krydda med örter och timjan (jag hade i en tsk dijonsenap, det har jag i nästan allt). Blanda. När det är färdigmalet kan du röra i morätterna med en slickepott.

Forma till biffar och stek 4-5 minuter på varje sida.

Dom blir ganska kladdiga så börja på het panna och dra ner vartefter. Vissa fick jag steka längre. Man känner när de är fasta och färdiga.


Barnen fick fullkornsmakaroner till (och sugrör, tydligen),


medan jag tog rotfrukterna som blev över från dagen innan. Keso till.


Tips 3 (I know, I´ve gone bananas med dessa mattips)

Burritos i ugn.


Hacka rödlök fint. Skär två tomater i små, små bitar. Häll allt i en skål och blanda med majs och het tacossås.

Skär kyckling i små bitar. Stek och krydda med spiskummin, koriander, mynta, gurkmeja och vitlök.

Lägg sedan kyckling i en fullkornstortilla som en sträng i mitten. Ha på lök- och tomatröran över. Toppa med bönor och riven ost. Vik ihop tortillan, lägg en ostskiva över och kila fast den med en tandpetare.

Lägg burritosarna på plåt med bakplåtspapper. In i ugnen på varmluft i ca 200 grader i 7-10 minuter.

Skär valfri sallad till.

Ungarna älskar detta and so do I!

Japp, nu har ni kvällsmat tre kvällar i rad utan att behöva tänka :)

Nu till mina barn, som jag "råkade" klippa "lite" igår.

Lennon


Vince


Jag lovade mej själv för ett år sedan (när jag "råkade" klippa Lennon i Jonatan Lejonhjärta-frisyr) att aldrig mer röra mina barns hår med en sax. Men så igår tänkte jag att jag kanske hade lärt mej att klippa på ett år. Inte för att jag tränat. Alls. Men ändå, liksom.

Jag började med Vince. Efter första klippet gastade han i högan sky att det gjorde ont och efter andra klippet var fiaskot ett faktum. Det blev så kort, liksom. Jag vet inte riktigt hur det gick till. Men man måste ju jämna ut det. Oj, vad kort det blev på den sidan, då måste jag göra lika på andra. Oj, det blev lite väl mycket, då måste jag göra lika på andra. And so on.

I det stora hela blev det dåligt. Eller inte bara i det stora hela. I detaljerna också. Det blev dåligt, helt enkelt.

Johan kom hem från jobbet och fick nåt konstigt i blicken när han fick syn på Vince. Vet inte riktigt vad det var jag såg i hans ögon. Panik, kanske. Och när han tittade på mej var det mer förakt. Om jag säger så här - jag fick inte ligga senare på kvällen.

Fast på riktigt, han är ju ändå så söt att jag smäller av. Numera en söt Dalmas. Men jag är ju uppvuxen i Dalarna så det passar ju bra.

Jamen, kolla på ´an, knätofse-Vince!


På den stora märktes det inte ens att jag hade klippt. Slutsatsen jag drar av det är att jag faktiskt lärt mej klippa på ett år. Utan att ha övat!

Söt som socker och still long haired.

 
Kock OCH frisör. Ja, jag säger då det!
 
 
 
 
 
 


5 kommentarer:

  1. Åhhh Vilka vackra pojkar du har eller ni menar jag!

    Tycker de blev jätte fina i håret!!!

    Kram
    AC

    SvaraRadera
  2. Looooves när du goes bananas med middagstips!! Nu har jag massor att laga! Tack för att du gör mitt liv lite enklare! :-) Mycket söt dalmas! Storebrorsan också så klart. Sen tror ju inte jag att du hinner klippa dem själv nästa gång, din man har nog redan bokat deras klipptider för framtiden om han gett dig sådana blickar...;-) Bättre för ert hm...samliv...liksom...;-)
    Kram på dig å tack för att jag fick skratta så sängen guppa av det i alla fall...;-)

    SvaraRadera
  3. Tack för alla mattips! de verkar vara goda. :)
    Vad fina pojkarna blev, ja Johan kanske blev helt förstenad & undrade vad frun hade gjort med hans hårdrockande barn. De var ju hårdrockare i förra inlägget. :)

    Kram

    SvaraRadera
  4. Du förgyller min vardag
    Tack för din raka och härliga blogg
    Både tips och skratt

    SvaraRadera
  5. Hahahahaha...det här inlägget var roligt!! Men du glömde luggen på Vince. Om lugg-pi dalmas;-). Hihi, om man automatiskt lärt sig någonting genom att aldrig öva? Så tänker och praktiserar jag med, med varierande resultat:-). Gud vad du fick mig att skratta just nu i senan timme!! <3<3 PUSS

    SvaraRadera