Besökare

måndag 15 september 2014

Be the light you want to see in the world!

Vi kan inte besegra mörker med mörker. Hat väcker ännu mer hat. Motstånd och kamp ökar motståndet och kampen.

Det hat som nu sprids i Sverige via media, sociala medier och samtal människor emellan kommer inte att förändra vad som nu råder, utan istället göra det vi fruktar mest - förstärka det mörka.

Alla som avskyr, hatar och fruktar är just nu med och bidrar till det kaos som råder. Alla som startar ett krig mot främlingsfientligheten kommer att förstärka den. 

Att kriga mot krig är att skapa mer krig. Och det är precis vad som händer nu. 

Vi  måste sluta våra ögon för en stund, andas i stillhet och acceptera. Acceptera att det är precis här vi står nu. Det som råder, är. Nuet är. Så här. Vare sig vi vill det eller inte. 

Ett rasistiskt parti är det tredje största partiet i Sverige. Var tionde svensk röstade på dem.

Så. Låt det sjunka in. Låt det vara så. För så är det. Vi står i kvicksanden och ju mer vi fäktar och spjärnar emot, desto djupare sjunker vi. Så var stilla. Var stilla och acceptera det som nu råder.

För när vi gör det, när vi accepterar det så som det är, kan vi vända blicken åt andra hållet. Vi kan inte kämpa mot något, det kommer bara att förstärka motståndet, vi måste kämpa för något.

För allas lika värde. För ljuset. För medvetenheten. För kärleken.

Vi tror att vi fattar och vet. Vi tror att vi måste kämpa mot hatet och därför hatar vi. Men det enda vi gör är att skapa mer hat. Vi är alla sammankopplade och det vi gör och känner mot varandra gör vi också mot oss själva. 

"Hurting you is hurting me."

När vi inte bara förstår det utan också känner det, först då kan vi tända ljusen i mörkret. Tillsammans. För varandra.

Om alla vi 87% av Sveriges befolkning som röstade för allas lika värde igår, accepterar vad som är och slutar ge näring åt hatet genom vårt eget hat, så kan inte det mörka fästa. Ljuset som kommer från acceptansen av nuet, som tänds när vi ser på det som är, är oändligt mycket starkare än någonting annat. Vi måste använda det för. Inte mot. Nu går allt vårt ljus och all vår energi åt till rädsla och oro. Och ju mer av det vi sänder ut desto mer av det kommer vi att få. 

Hur kan man acceptera något så hemskt?!? Jag vägrar acceptera främlingsfientlighet! Aldrig att jag bara kan nicka, sänka min blick och låta det vara som det är!

Nej, gör inte det. Inte på det sättet som du tror att jag menar i alla fall. 

Skrik. Gråt. Få ur dej allt mörkt och ont inom dej. Ta några minuter till det. Ta en timme om du vill eller en dag om du så behöver. Men sen - acceptera. Acceptera mörkret, se det. För när du ser det, belyser du det och i det ljuset kan inte mörkret bestå. Fortsätt så att lysa, mot det goda, mot kärleken. När rädslan kommer, när hatet knackar på, se det igen och acceptera att det finns där. Belys det igen och fortsätt sedan att lysa mot det du önskar. Mot kärleken.

Inget mörker kan överleva i ljus. Inget hat kan överleva i kärlek. 

Att acceptera är inte att ge upp. Att acceptera är att bli medveten. Och är vi alla medvetna, kommer vi att inse vad vi behöver göra. Vi kommer att fatta att det är vi och bara vi som kan förändra den värld vi lever i. Men det kan vi inte göra om vi inte förstår att var och en av oss bidrar till hatet när vi själva sänder ut det. Hat, rädsla, oro, ilska, avsky - alla dessa känslor - föder bara mer av detsamma.

"As within, so without."

Så. 

Titta inåt. Vad råder inom dig? Hat eller kärlek? Mörker eller ljus? Rädsla eller mod? Oro eller hopp? 

När du vet det, gör då det du måste för att acceptera nuet. Och sen, vänd dig mot ljuset. Se siffran 87 istället för 13. Vi är många, många, många fler som väljer det ljusa! Om vi alla riktar detta ljus mot det vi vill se i världen - rätten till allas lika värde, respekten, empatin, kärleken - så kommer inget mörker att någonsin kunna överleva. Vi är alldeles för starkt lysande för det.

Tillsammans är vi det. 








2 kommentarer:

  1. Du skriver så fantastiskt och så klokt. Önskar att du skrev lite mer ofta. 😊❤️
    Christina

    SvaraRadera
  2. Håller med föregående skribent!
    SDs intåg i Riksdagen har inte bara påverkat Sverige som land utan oxå sått split bland vänner, grannar och bekanta, skrämmande!
    Hoppas vi alla kan se mer ljus i tillvaron!
    /Ullis S

    SvaraRadera